O udruzi

O nama:
Želimo vam predstaviti našu udrugu žena "Điran" , kojoj smo ime odabrali prema cvijetu koji uljepšava naše terase i naše balkone. Udruga ˝Điran" – Ugljan osnovana je 14.veljače 2004. Godine i upisana pri Zadarskoj županiji, Klasa: UP7I-230-02/04-01/24 i sa M.B. 1832417 i OIB:11628380121 ., Naše sjedište nalazi se u centru mjesta Ugljan koji broji tisuću duša, a koje se nalazi na istoimenom otoku, nasuprot grada Zadra, ul. Šimuna Kozičića Benje 17.

Ciljevi:
Udruga je osnovana s namjerom da se žene uključe u život zajednice i svojim djelovanjem pokrenu nove trendove u razvoju civilnog društva.
Zbog specifičnosti života na otoku, gdje su mnoge stvari teško dostupne ili teško izvedive, shvatili smo da okupljanje u udrugu pruža mnoge mogućnosti za poboljšanje života.
Osim što svojim radom na očuvanju folklorne baštine činimo puno na promidžbi našega mjesta, želimo proširiti svoje djelovanje na neka druga područja.

Aktivnosti:
• Omogućavanje i poticanje socijalnog prosvjetnog i kulturnog uvjerenja ugljanskih žena i mladeži, te promicanje ostalih probitaka ugljanskih žena,
• očuvanje i njegovanje kulturnih obilježja, nošnji i običaja ugljanskih žena,
• organiziranja druženje članica u vidu priredbi, natjecanja i izleta,
• organiziranja tečajeva, , savjetovanja, tribine i druge skupove,
• poticanje mladeži da se bavi raznim aktivnostima,
• zalaganje za ekološko očuvanja mjesta Ugljan.

Povijest:
Rad udruge bio je intenzivan i usmjeren , prije svega, na obnovu narodne nošnje, koja je bila posve nestala. Taj je cilj ostvaren prepoznavanjem njegove vrijednosti od strane Etnografskog muzeja u Zadru, što je zatim omogućilo formiranje aktivne folklorne skupine koja se danas prezentira ne samo na lokalnoj razini nego i šire.

Opis nošnje:
Narodnu nošnju žena Ugljana (prva polovica 20 st.) sačinjava: Fuštan s oplečem koji se izrađivao od lana u tamno-plavoj boji s crvenim porubom.
Ispod fuštana nosila se košulja koja se izrađivala od lana s bogatim vezovima na prsom dijelu. Prednji dio košulje pokrivao je krožat koji se izrađivao od brokata ili satena. Prednji dio fuštana pokrivala je pamučna traversa za radne dane, a svilena za nedjelje i blagdane. Struk je opasivala vunena ili svilena kanica a na glavi se nosila marama "pokrivač" od običnog platna, rub facola ukrašavala je bijela čipka.

Naša udruga svake godine organizira različite tečajeve, seminare, tribine s različitim temama,, promovira ekološke akcije te, organizira kulturne večeri ( dan žena, večer folklora…) i sudjeluje na različitim folklornim manifestacijama u Hrvatskoj (Metković, Dobropoljana, Preko, Zemunik Donji, Biograd na More…..) i u inozemstvu ( Slovačka, Francuska, Italija, Češka…).

Kontakt

Udruga Điran

Ulica Šimuna Kožičića Benje 17
23275 Ugljan
info@udruga-djiran.hr
www.udruga-djiran.hr